Kortingen op energie

Energiekosten kunnen de pan uitrijzen, maar door goed te vergelijken kan jij een stuk goedkoper uit zijn. Energievergelijkingswebsites kunnen ervoor zorgen dat jij binnen enkele minuten al de laagste prijs gevonden zal hebben en kosteloos kan overstappen zonder enige rompslomp. Deze vergelijkingssites controleren ook gelijk welke kortingen er op dat moment worden geven door de energieleverancier en zetten deze voor jou op een rijtje.

Energiebedrijven hebben verschillende soorten kortingen klaarstaan, waaronder cashbacks, tegoeden, welkomstkortingen en premies. Eigenlijk komt dit allemaal op hetzelfde neer, jij bent goedkoper uit. Een korting zal worden verrekend op de jaarrekening, oftewel na één jaar. Check altijd even goed de voorwaarden van de korting, om niet voor onverwachte verrassingen te komen te staan.

Uitkeren van de korting

Het verschilt per aanbieder wanneer een korting zal worden verrekend, maar meestal gebeurd dat pas bij de jaarafrekening. Aan het einde van het contract, in de meeste gevallen na twaalf maanden zal dat gebeuren. Echter zijn er ook energieleveranciers die deze korting al na vier, negen of tien maanden uitkeren.

Als de korting pas bij de jaarafrekening zal worden berekend, dan kan het zijn dat jij dit bedrag gewoon op jouw rekening gestort krijgt. Dat is alleen het geval als jij minder hebt verbruikt dan de voorschoten die zijn betaald, dan krijg je dat bedrag terug plus het kortingsbedrag. Als er meer is verbruikt, dan zal het tekort met de korting worden verrekend.

Wanneer krijg ik korting op energie?

Eigenlijk kom jij altijd wel in aanmerking voor korting, alleen niet wanneer er tussentijds opgezegd zal worden of er een betalingsachterstand is opgebouwd. Daarnaast moet je vrijwel altijd wel een nieuwe klant zijn bij de desbetreffende energieleverancier, overstappen kan daardoor voordelig uitpakken. Het is elk jaar mogelijk om over te stappen.